Skrevet av Jan Øystein (Lillegutt) Aspenes
Like etter at VU 2005 var ferdig, begynte vi i Rombaksmusikken å se på muligheten for å reise en tur til Longyearbyen på Svalbard. Vi tok kontakt med adm. dir. Robert Hermansen på Store Norske Kullkompani og dette resulterte i at Store Norske stilte med losji til oss i Longyearbyen. En del av Narviks bedrifter var også svært positive og ville hjelpe oss å finansiere reisen. En stor takk til sponsorene våre!
Bildet er tatt i den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden på Svalbard
På bildet fra venstre bak: Johnny Mobakken, Svein Olav Andersen, Oddvar Knutson, Ole Svenning,
Unni Brændholtet, Paul Steinar Samuelsen. Foran Bente Lundberg, Jan Øysten "Lillegutt" Aspenes, Marianne Mårtensson
Gunnar Lindseth, Viggo Sletbakk, Trond Hansen og Per Håvard Osmark.
Dessverre kunne ikke alle fra Rombaksmusikken være med, Runar og Julia måtte være igjen på fastlandet. Fra Rallarklubben var Bente Lundberg og Jonny Mobakken med.
Torsdag 1. sept. Kl. 06:40 starter turen fra Lokstall 1, alle er litt trøtte, men gleder seg og er spent på hvordan turen kommer til å bli. Det ble 2 stopp på turen til Tromsø, på Setermoen og på Vollan. Vi har litt å kose oss med på turen og det er en glad gjeng som ankommer Tromsø lufthavn kl. 11:05. Her sjekker vi inn før vi før vi okkuperer en tappestasjon på flyplassen. Flyet går kl. 12:15 og vi ankommer målet (Svalbard) kl. 13:55 i vind og lett regnvær. Her synger Jonny Mobakken 3 vers av Rombaksvisa til ca. 70 overraskede tilskuere fra hele verden.
Vi ankommer SAS Radisson Hotell kl. 14:55, her blir vi godt mottatt og standarden på hotellet var meget bra. Hele hotellet og de fleste bygninger i Longyearbyen står på påler pga permafrost.
Etter middag første kveld, spilte vi på hotellets pub samt Carls-Berger pub, mottakelsen var meget bra og vi avtalte flere spillinger dagen etter. Carls-Berger pub har den største baren de fleste av oss hadde sett før.
Fredag 1. sept. Etter en god frokost er første spilling i Kullungen barnehage hvor vi blir mottatt med store øyne og undrede blikk, men det går ikke lenge før små kropper rører seg i takt med musikken.
Kl. 11:00 drar vi på biltur til radarstasjonen EisCat som ligger på fjellet. Her vi får flott omvisning av operatør Halvard Boholm. Selv om det er tåke på fjellet aner vi konturene av de svære radar antennene som er her. EisCat er en stasjon som registrerer aktivitet på solen som bl.a. er årsaken til nordlys. På veien tilbake kjører vi innom en villmarkscamp som driver hundekjøring om vinteren. Her har de ca. 70 huskyer og noen grønnlandshunder.
Kl. 15:00 Middag
Kl. 16:30 har vi spilling for Store Norske. De arrangerer en 3 dagers tur for sine pensjonister med hurtigruten Nordlys nordover. Her spiller vi på kaien idet de går om bord. Pensjonalleder Annbjørg Austbø før overrakt en plakett fra Rombaksmusikken for å ha gjort denne turen mulig for oss.
Kl. 17:15 spilte vi på Svalbardbutikken, hvor Jonny Mobakken har verdenspremiere på ”dogg” spilling sittende i en trillevogn. Deretter var det spilling på Lompensenteret.
Kl. 18:25 Badstue
Kl. 20:00 Startet kveldsspillingen på Carls-Berger pub, deretter Kroa, Huset og hotellets pub. Det var god stemning hele veien, men mest på Huset hvor ca. 100 studenter hadde avslutning på Svalbard oppholdet og skulle hjem med fly kl. 4 natten.
Lørdag 3. sept. Vi blir hentet med buss kl. 10:20 og kjørt til kaia hvor Polar Girl ligger og venter på å ta oss med til den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden. Under veis spiller vi på dekk og i salongen. Rallarklubben med Bente Lundberg og Jonny Mobakken fremfører historien om Svarta Bjørn som blir godt mottatt (stemningen er meget god). Kl. 13:30 ankommer vi Pyramiden. Her går vi i samlet flokk til det som må kunne kalles en spøkelsesby. Vi får omvisning bl.a. inne i svømmehallen hvor alt er fliselagt og utsmykket med utskjæringer i tre, meget bra standard på det meste av bygninger. Russerne avviklet gruvedriften her i 1998 og innen 1.11.98 hadde alle russerne forlatt Pyramiden. Siden da har tidens tann tært noe på bygningene og det har vært en del plyndring. På hele turen gikk guiden vår Ingvild foran med skarpt gevær og signalpistol, mens maskinisten gikk bakerst med gevær. Vi blir godt passet på og når en person fra Rombaksmusikken kommer litt ut av kurs blir han fort hanket inn.
Kl. 15:35 er vi tilbake ved båten fulle av inntrykk. Vi får servert middag på dekk, det er grillet laks og hvalkjøtt, samt grønnsakblanding og potet som er på menyen. ”Kokken” hadde tidligere isenkram butikk i Longyearbyen, men maten smakte helt nydelig.
Kl. 16:50 ankommer vi Adolfbukta og Nordenskjøld breen, hvor vi får se sel og små kalvinger fra breen. Breen er et flott skue med mange fargenyanser.
Kl. 18:35 kommer vi til Skansebukta med utsikt over fjellet Skansen som har noen helt fantastiske formasjoner. Vi stopper også og ser på Svenskehuset som blei bygd i 1872 av Adolf Erik Nordenskjøld. Her forteller guiden vår at svenskene ble beskyld for å ta myggen med til Svalbard gjennom larver i vann.
På turen hjem ble det observert hval. Skipperen går i litt ring med båten og tilslutt kommer hvalen opp bare ca 3 meter fra båten. Den var ca. 12 – 15 meter lang.
Vi er tilbake ved kai kl. 21:15 etter en tur full av opplevelser og hvor været var havblikk og litt tåke som lettet etter hvert.
Kjempebra vertskap var:
- Ingvild Guide
- Anton Maskinist
- Tore Skipper
- Arnt Matros
- Jacob Kokk
Kl. 22:30 starter spillingen på byen og vi er i seng ca kl. 03:00 etter en slitsom, men fin dag.
Søndag 4. sept. Frokost, litt vandring i byen og kjøp av noen suvenirer før vi starter på turen hjem som gikk helt etter programmet.